Fülplasztika

 

   A leggyakoribb veleszületett fül deformitás az elálló fül, erről akkor beszélünk, a fülkagyló síkja 10-15 foknál jobban eláll a koponya síkjától. Általában kétoldali elváltozás, de kialakulhat aszimmetrikusan is. A helyzetbeli rendellenességeken kívül kialakulhatnak méretbeli és alaki deformitások is, mint pl. a microfül, macskafül, denevérfül stb.

    A fül kifejlődése 5-6 éves korban véget ér, ezért a helyreállító műtétet ebben a korban végezzük, hogy a gyermek iskolai beilleszkedése, szocializációja zökkenőmentes legyen.

 

 A műtét: 

 

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, mely során a felesleges porc és bőr eltávolításával a fülkagyló síkját az ideális helyzetben varratokkal rögzítjük. A seb rejtetten, a fülkagyló hátsó felszínén helyezkedik el. Kompressziós sapkakötést helyezünk fel, melyet majd egy hét után távolítunk el.

 

Fülplasztia utáni teendők:

 

Otthonában kímélet, jegelés, non-szteroid fájdalomcsillapító szedése javasolt. Kerülni kell a napsütést és a lehajolást a vérbőség kialakulása miatt! Az első kontroll alkalmával a kompressziós kötést eltávolítjuk, a fül alakja megtekinthető. Ezt követően fejpánt viselésére  3-4 hétig van szükség. A varratokat 2 hetes korban vesszük ki. Sportolás, szolárium, szauna 4 hét után javasolt.

    A szerzett deformitások általában baleset, tumor eltávolítás után jönnek létre. A fülcimpa kiszakadása igen gyakran fülbevaló viselését követően alakul ki. Ezek korrekcióját a kialakult deformitás alapos elemzése után tervezzük meg.